PRZEPISY DANUTY
SERDECZNIE WITAM, BO ZAMIAST LEKARSTW EKOLOGICZNY, ORKISZOWY CHLEB W PRZEPISIE DAM
Czas na ekologiczny chleb orkiszowy domowy wypiek Chleb w święconce na Wielkanoc symbolizuje Ciało Chrystusa , jako oznaka dostatku .Chciałam się podzielić z Wami przepisem na chleb orkiszowy - w prosty sposób zrobiony w domu, na zakwasie który od lat piekę i nauczyłam piec wszystkich tych, którzy byli chorzy i uwierzyli w , „Chleba Naszego Powszedniego Daj Nam Panie” i wyzdrowieli . Składniki ekologiczne: 2 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 l wody ciepłej 36C 1 łyżka płaska soli Zakwas Zakwas przygotowujemy 24 -36 godz. przed robieniem chleba: 2 łyżki mąki żytniej połączyć z letnią wodą i zrobić papkę tak ( jak gęsta śmietana) i płaska łyżeczka cukru, przykryć bawełnianą szmatką . Wykonanie Na miskę wkładamy mąkę i w środek wkładamy wyrobiony zakwas. Zaczynamy wkoło tłuczkiem delikatnie łączyć zakwas z mąką i dolewać wodę z solą. Jak ciasto zaczyna robić się gęste odstawiamy tłuczek i drewnianą kopystką dalej wyrabiamy ciasto w misce, do czasu jak ciasto będzie odchodzić od miski i będą się pokazywać bąble w cieście .
Ciasto przełożyć do trzech foremek wysmarowanych olejem. Odstawić ciasto do rośnięcia w temperaturze 22 stopni Celsjusza na czas od 5 do 9 godz. Kiedy ciasto urośnie, włożyć je do nagrzanego piekarnika (180 st. C). Piec około 70 min.Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i smarujemy górę wodą za pomocą pędzelka.Co to jest pszenica orkisz?Orkisz, życiodajne zboże, które po wraca do łask, jest to stary gatunek zboża. Znany już był w czasach starożytnych. Wówczas ceniony częściej był uprawiany niż obecnie. Rzymianie uznawali orkisz za pokarm dający siłę spożywany był przez gladiatorów i zawodników igrzysk.Cudowne właściwości pszenicy orkisz są odkrywane na nowo. Powraca ona do łask dzięki wielorakim zaletom i dzięki wzrostowi upraw ekologicznym. Naukowcy odkryli, że najwartościowsze składniki znajdują się w ziarnie wewnętrznym . Wykryli w nim obecność rodanidu - substancji biologicznej czynnej, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Składnik ten chroni ona karmione dzieci przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy , wspomaga procesy krwiotwórcze, przyrost ciała, zapobiega nieprawidłowemu przebiegowi ciąży - pisze współczesny naturoterapeuta Miłosz Wożniak.Według naukowców systematyczne stosowanie diety orkiszowej wzmacnia , regeneruje wszystkie narządy i układy w organizmie. Po prostu PRZYWRACA ZDROWIE. ORKISZ z upraw ekologicznych jest przydatny w leczeniu wielu schorzeń. Wskazany jest dla chorych po zawale serca . Wzmacnia narządy zmysłów a także spowalnia procesy ich starzenia się. Ponadto stanowi znakomite pożywienie dla osób wyczerpanych, niedożywionych. Oczyszcza organizm i odmładza . Jeżeli chodzi o uprawę należy on do zbóż najmniej wymagających. Jest odporny na warunki pogodowe. Praktycznie urośnie wszędzie. Po za tym mocna łuska otaczająca ziarno skutecznie zabezpiecza przed skażeniem zanieczyszczeniem z atmosfery, a nawet promieniowaniem radioaktywnym. Ja wraz z mężem uprawiamy orkisz co roku i jemy co dziennie chleb orkiszowy. Zdjęcia chleba w galerii. Danuta Pilarska
|