RETKOWO - JEDYNE TAKIE MIEJSCE

AKTUALNOŚCI


Archiwum

Ważna jest edukacja

04-05-2012

Ważnym elementem moich działań jest edukacja. Dlatego w kwietniu w moim gospodarstwie gościłam studentów i byłam z wizytą w szubińskim przedszkolu. 

Ze studentami

13 kwietnia b.r. nasz gospodarstwo w Retkowie odwiedzili studenci wydziału Zootechniki rok I (Uzupełniające Studia Magisterskie) z Uniwersytetu Technologiczno–Przyrodniczego w Bydgoszczy.

Ich przyjazd odbył się w ramach przedmiotu ,,Rolnictwo ekologiczne”. Do Retkowa zawitali opiekun dr inż. Małgorzata Przegalińska-Gorączkowska oraz słuchacze UT-P: Edyta Fac, Katarzyna Pasieka, Honorata Kozłowska, Tomasz Szyburski, Marcin Wrzesiński, Sylwester Tadrowski, Rafał Zwierzyński, Dariusz Walczak, Agnieszka Gimińska i Elżbieta Maciejewska .

Studenci po wstępnej informacji o rolnictwie ekologicznym tj. rozporządzeniu, kryteriach, certyfikacji i o oznakowaniu produktu ekologicznego i uprawie roślin ekologicznych udali się na zajęcia polowe. Przybyliśmy na plantację grochu na zbór na zielono, gdzie nie tylko wysłuchali ptasiego koncertu, ale w praktyce przekonali się o bioróżnorodności istniejącej na polu uprawy ekologicznej. Studenci zainteresowali się pszenicą orkiszową, która po wymłóceniu zawiera łuskę, a ziarno jest biologicznym antybiotykiem.

Bardzo duży niepokój studentów budzą rośliny genetycznie modyfikowane, których nie wolno uprawiać w gospodarstwie ekologicznym. A korporacje robią wszystko żeby zanieczyścić nasiona.

Były także innego rodzaju zajęcia praktyczne. Studenci mieli szansę zmielić orkisz na mąkę. Agnieszka Gimińska upiekła ciasto owocowe, a gospodyni poczęstowała przybyłych naturalną kawę ekologiczną. W podziękowanie za wykłady studenci wręczyli domową nalewkę.

U przedszkolaków

19 kwietnia w Przedszkolu nr 2 w Szubinie odbył się PRZEDSZKOLNY FESTIWAL NAUKI O ENERGI – DZIEŃ ZDROWEGO STYLU ŻYCIA. Byłam tam i było dużo o zdrowej żywności. Był poczęstunek i dobra zabawa, ale głownie edukacja. Wiadomo. Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci.

Na festiwal przywiozłam do poczęstunek - pieczywo i ciasto z mąki orkiszowe. Na początek spotkania każdemu z przedszkolaków, a było ich około 120, przykleiłam zielony listek, europejski znak rolnictwa ekologicznego, mówiąc że że produkty z takim znaczkiem to produkty żywności ekologicznej, które powinni jeść codziennie. Dzieci zajadały się ekologicznymi produktami (pieczywem i ciastem z maki orkiszowej), warzywami, powidłami ze śliwek, jajkami, które przywiozłam do poczęstunku. Aż miło było patrzeć jak wszystko zjadane było z wielkim apetytem. W czasie poczęstunku informowałam, że są to produkty ekologiczne . W czasie spotkania odbył się konkurs z pytaniem jakim znakiem oznakowana jest żywność ekologiczna. I tu był wielki problem, bo wszystkie dzieci w przedszkolu wygrały. Wszystkie maluchy potrafiły odróżnić znak ekologiczny (zielony listek), ten który miały przyklejony na swoim ubranku od innych znaków które miały pokazane.. Był też konkurs na temat zdrowego jedzenia. Dzieci odpowiadały na pytanie co rozumieją pod słowem ekologia, jakie jedzenie można określić mianem zdrowego oraz czy i dlaczego lubią jeść owoce i warzywa. Był też pokaz filmu pt. „Niebezpieczeństwo ukryte w żywności dla dzieci”. 
 

Desing by PP